logo PLURIXu > strona startowa PLURIX(od 26V1983) Jerzy Klaczak
Biura Rachunkowe(od 1992) św. Min.Fin. 3374/97
kancelaria Doradcy Podatkowego (ubezpieczenie, licencja nr 4983)
Pn..Pt: 8..16
tel: (32)203 64 95
tel: (501)950 390
VoIP: (32)790 43 12 (darmowe ze strony)
Wdrażamy Jednolity Plik Kontrolny

PLURIX - Tatary

  1. z wołowiny
  2. ze śledzia
  3. z surowej ryby (łososia)
  4. z wędzonej ryby (węgorza)
  5. z avokado
  6. z gęsiny
    • Twój

Tatar z polędwicy wołowej

Na każdą osobę wziąć 20..40 dkg polędwicy wołowej (oczywiście surowej a nie wędzonej), obrać błony i powięzi, zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: średni ogórek kiszony (nie konserwowy!), pół dużej cebuli. W całości sardynka z puszki (nie trzeba wyjmować kręgosłupa). Smakosze dodają marynowanego maślaka.
Przyprawy: oliwa (najsmaczniejsza - z tej sardynki, co powyżej), sól, pieprz grubo zmielony (to, co zostaje w pieprzniczce po wysypaniu drobnego), sok z ćwiartki cytryny, musztarda, masło, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze albo wręcz włożyć całość do miski, lub wyłożyć mięso na talerze na kształt wulkanu, przyklapić, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obważanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Do dziurki obwarzanka możesz wbić jajo przed usmażeniem. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło, także np. z pikantnym sosem.

na górę strony

Tatar ze śledzia

Śledzie wymoczyć (filetów z oleju - nie trzeba) i pokrajać w drobniutką kosteczkę lub zemleć na maszynce. Wymieszać z drobno posiekaną albo startą na tarce cebulą (czy przemieloną na tej samej maszynce). Dodać koncentratu pomidorowego, musztardy, pieprzu, mielonej ostrej papryki, wmieszać oliwy do konsystencji "tatarowej". Posypać jajkiem na twardo pokrajanym w drobną kostkę i natką pietruszki drobno posiekaną.

na górę strony

Tatar z surowego łososia (lub innej ryby)

Na każdą osobę wziąć 20 dkg łososia (nie ma być wędzony tylko surowy) - ew. pstrąga czy wręcz śledzia, umyć, obrać skórę i szare mięso, usunąć ości i zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce) - najlepiej czerwonej, łyżka natki pietruszki, także ogórek kiszony albo konserwowy czy marynowane grzyby.
Przyprawy: oliwa, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć łososia na talerze, na to żółtko (jajka przepiórczego), a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Smakosze dodają (obok) sos ze śmietany i posiekanego szczypiorku, soli, pieprzu. Próbowaliśmy i tak - jest OK!
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obważanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło.

na górę strony

Tatar z wędzonego węgorza (lub innej ryby)

Na każdą osobę wziąć 20 dkg wędzonego węgorza (można próbować zastąpić łososiem czy wręcz pstrągiem - ale DOKŁADNIE wybrać ości ! ), naciąć skórę i oddzielic ostrym nożem (zeskrobać ten najsmaczniejszy tłuszczyk ze skóry), oddzielic od ości i zemleć w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce), kiszony ogóreczek.
Przyprawy: pieprz, sok z ćwiartki cytryny; jeśli jeszcze mało - oliwa czy sól.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć węgorza na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Jeżeli coś zostało na drugi dzień -  możesz spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia.

na górę strony

Tatar z avokado

Na każdą osobę wziąć jedno avokado, przekroić (ładnie) na pół i wybrać miąższ widelcem do miski, a potem rozdziabać go tym widelcem na pacię (łupina może się przydać do podania).
Dodatki drobno posiekane: ze 4 oliwki bez pestek, łyżka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce), pół pęczka szczypiorku lub rzeżuchy, mały ogórek kiszony.
Przyprawy: oliwa, pieprz biały, łyżeczka musztardy, łyżeczka przecieru czosnkowego z tubki (przywozi się ze Słowacji) i w nim jest sól, sok z ćwiartki cytryny.
Smakosze dodają (podobno - oczywiście NIE WSZYSTKO NARAZ): posiekany imbir marynowany lub paprykę marynowaną (zamiast lub OPRÓCZ ogórka), tuńczyka z puszki, łyżkę posiekanych migdałów, łyżkę żółtego sera utartego, nać pietruszki zamiast szczypiorku, łyżkę wina, łyżkę majonezu lub śmietany, sos tabasco, sproszkowane chili, cukier, łyżeczkę przecieru pomidorowego. My - tradycjonaliści - akurat nie.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć avokado na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim. Elegancko jest podać w połówkach łupin tych avokado. Wtedy polecamy ochłodzić masę w lodówce (kilka godzin), a po nałożeniu dalej trzymać w lodówce.
Nie wiemy, czy następnego dnia można to usmażyć na patelni - nigdy nie zostało nam nic na następny dzień!

na górę strony

Tatar z gęsiny

Pierś gęsią obieramy ze skóry (ale zostawiamy tłuszcz ! ) i mielimy w maszynce lub wilku.
Dodatki drobno posiekane: raczej korniszony niż kiszone ogórki, koniecznie marynowane grzyby.
Przyprawy: sól, pieprz.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć gęsinę na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.

na górę strony