PLURIX - Tatary
Tatar z polędwicy wołowej
Dodatki drobno posiekane: średni ogórek kiszony (nie konserwowy!), pół dużej cebuli. W całości sardynka z puszki (nie trzeba wyjmować kręgosłupa). Po jednym żółtku na osobę. Smakosze dodają marynowanego maślaka.
Przyprawy: oliwa (najsmaczniejsza - z tej sardynki, co powyżej), sól, pieprz grubo zmielony (to, co zostaje w pieprzniczce po wysypaniu drobnego), sok z ćwiartki cytryny, musztarda, masło, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze albo wręcz włożyć całość do miski, a najlepiej wyłożyć mięso na talerze na kształt wulkanu, przyklapić, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim (wtedy przed samą konsumpcją następuje integracja przy mieszaniu i wzajemnym próbowaniu). [taka odmiana: żółtko z jaja gotowanego we wolnowarze 65 °C przez 2 godziny].
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obwarzanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Do dziurki obwarzanka możesz wbić jajo przed usmażeniem. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło, także np. z pikantnym sosem.
Tatar ze śledzia
Tatar z surowego łososia (lub innej ryby)
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce) - najlepiej czerwonej, łyżka natki pietruszki, także ogórek kiszony albo konserwowy czy marynowane grzyby.
Przyprawy: oliwa, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny, Maggi (teraz się nazywa: sos sojowy).
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć łososia na talerze, na to żółtko (jajka przepiórczego), a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Smakosze dodają (obok) sos ze śmietany i posiekanego szczypiorku, soli, pieprzu. Próbowaliśmy i tak - jest OK!
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - nie próbuj zamrażać ani podawać drugi raz; uformuj z masy okrągłe obwarzanki i usmaż na patelni (najlepiej teflonowej, bez tłuszczu) DZIŚ WIECZOREM. Po usmażeniu możesz je spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia na zimno lub na ciepło.
Tatar z wędzonego węgorza (lub innej ryby)
Dodatki drobno posiekane: łyżeczka kaparów, pół małej cebuli - najlepiej czerwonej (można zetrzeć na tarce), kiszony ogóreczek, avocado rozklapciałe widelcem na papkę.
Przyprawy: pieprz, sok z ćwiartki cytryny; jeśli jeszcze mało - oliwa czy sól.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić (dwoma łyzkami) już gotowe na talerze, albo wyłożyć węgorza na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.
Jeżeli coś zostało na drugi dzień - możesz spokojnie włożyć do lodówki i podać następnego dnia.
Tatar z avokado
Dodatki drobno posiekane: ze 4 oliwki bez pestek, łyżka kaparów, pół małej cebuli (można zetrzeć na tarce), pół pęczka szczypiorku lub rzeżuchy, mały ogórek kiszony.
Przyprawy: oliwa, pieprz biały, łyżeczka musztardy, łyżeczka przecieru czosnkowego z tubki (przywozi się ze Słowacji) i w nim jest sól, sok z ćwiartki cytryny.
Smakosze dodają (podobno - oczywiście NIE WSZYSTKO NARAZ): posiekany imbir marynowany lub paprykę marynowaną (zamiast lub OPRÓCZ ogórka), tuńczyka z puszki, łyżkę posiekanych migdałów, łyżkę żółtego sera utartego, nać pietruszki zamiast szczypiorku, łyżkę wina, łyżkę majonezu lub śmietany, sos tabasco, sproszkowane chili, cukier, łyżeczkę przecieru pomidorowego. My - tradycjonaliści - akurat nie.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć avokado na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim. Elegancko jest podać w połówkach łupin tych avokado. Wtedy polecamy ochłodzić masę w lodówce (kilka godzin), a po nałożeniu dalej trzymać w lodówce.
Nie wiemy, czy następnego dnia można to usmażyć na patelni - nigdy nie zostało nam nic na następny dzień!
Tatar z gęsiny
Dodatki drobno posiekane: raczej korniszony niż kiszone ogórki, koniecznie marynowane grzyby.
Przyprawy: sól, pieprz.
Można - jak przy konwencjonalnym tatarze - wymieszać wszystko w kuchni i podzielić już gotowe na talerze, albo wyłożyć gęsinę na talerze, na to żółtko a wokoło inne dodatki, zaś przyprawy podać "zbiorczo" wszystkim.