PLURIX - sprawdzone przepisy kulinarne
Na przełomie starego i nowego roku Wigilia Bożego Narodzenia (razem z harmonogramem oraz listą zakupów do pobrania). Stopniowo kończą nam się wyjadane z lodówki czy piwnicy potrawy - tak mija Sylwester, Trzech Króli,... - wreszcie ze zamrażarki wychodzą ostatnie makówki, kapusty, piernik.
Kolejne przepisy najbezpieczniej robić, kiedy jest wciąż zimno (bo śnieg). Tatary: tradycyjny (z wołowiny - a powinno być: z koniny); z ryby (surowej, wędzonej, śledzia), z avokado, z gęsiny...
Wreszcie z wiosną przyroda budzi się do nowego życia - nadchodzi Wielkanoc: dominacja jaj, twarogu, wędzonek, buraków, chrzanu, mazurków, bab... - ale i prosię, zając albo indyk. Oczywiście także harmonogram oraz lista zakupów do pobrania. Starczy nam to na długo - bo zarówno ciasta, jak i wędzonki możemy zamrozić
Kiedy przychodzi wreszcie lato i zaczynają nam się śnić niebieskie okna w białych ścianach - znak, że czas na kuchnię grecką: moussaka, kleftikos, stifado, dolmades, bakłażan, jagnięcina, souvlaki, baklava, kataifi, kolokytahia (kabaczek), arni, pasticio, pastitio , chałwa, halva, frappe, choriatiki, kabaczek, bakłażan...
No, i wreszcie na najbradziej przygnębiający okres roku - przepisy na jesień.