logo PLURIXu > strona startowa PLURIX (od 26V1983) Jerzy Klaczak
Biura Rachunkowe(od 1992) św. Min.Fin. 3374/97
kancelaria Doradcy Podatkowego (ubezpieczenie, licencja nr 4983)
Pn..Pt: 8:30..14:45
tel: (32)203 64 95
tel: (501)950 390
Przeprowadziliśmy się

PLURIX - sprawdzone przepisy kulinarne

   Na tej stronie podajemy przepisy kulinarne na 5 pór roku: wielokrotnie sprawdzone, z pełnowartościowych produktów, cyzelowane z roku na rok, chłonące jak gąbka tradycję i uwagi różnych pokoleń. Może i czasem wymagające trochę pracy - ale nie da się smacznie, zdrowo i pożywnie ugotować mieszając puszkę zupy z mrożonymi uszkami w mikrofalówce.
   Na przełomie starego i nowego roku Wigilia Bożego Narodzenia (razem z harmonogramem oraz listą zakupów do pobrania). Stopniowo kończą nam się wyjadane z lodówki czy piwnicy potrawy - tak mija Sylwester, Trzech Króli,... - wreszcie ze zamrażarki wychodzą ostatnie makówki, kapusty, piernik.
   Kolejne przepisy najbezpieczniej robić, kiedy jest wciąż zimno (bo śnieg). Tatary: tradycyjny (z wołowiny - a powinno być: z koniny); z ryby (surowej, wędzonej, śledzia), z avokado, z gęsiny...
   Wreszcie z wiosną przyroda budzi się do nowego życia - nadchodzi Wielkanoc: dominacja jaj, twarogu, wędzonek, buraków, chrzanu, mazurków, bab... - ale i prosię, zając albo indyk. Oczywiście także harmonogram oraz lista zakupów do pobrania. Starczy nam to na długo - bo zarówno ciasta, jak i wędzonki możemy zamrozić
   Kiedy przychodzi wreszcie lato i zaczynają nam się śnić niebieskie okna w białych ścianach - znak, że czas na kuchnię grecką: moussaka, kleftikos, stifado, dolmades, bakłażan, jagnięcina, souvlaki, baklava, kataifi, kolokytahia (kabaczek), arni, pasticio, pastitio , chałwa, halva, frappe, choriatiki, kabaczek, bakłażan...
  No, i wreszcie na najbradziej przygnębiający okres roku - przepisy na jesień.

na górę strony